Günümüzde ilerleyen tıp uygulamaları sayesinde pek çok hastalığa çözüm bulunduğu gibi dişlerin kısmen veya tamamen eksildiği durumlarda da gerçeğe yakın kalıcı çözümler hastalara sunulabiliyor. Yalnızca diş kaybında değil, diş etlerinin dibinde yer alan kemikte herhangi bir olay sonrasında meydana gelen hasarın ardından veya yaşlılığa bağlı çene kemiğinin yapısının değişmesi sebebiyle diş kaybı yaşandığında uygulanabilecek en gerçekçi yöntem, implant diş yapımı tedavisidir.
İmplant tedavisine çene kemiğine yapay bir protez yerleştirilerek başlanır. Daha sonra, çene kemiğine kaynayan kemikleşen bölgeye yapay, fakat gerçeğini aratmayan diş uygulaması yapılır. Bu uygulama, yapay kemiğin yerleştirilmesiyle başlar. Yerleştirmenin süresi, hastanın ağız içi genişliği, ağız içerisindeki uygulanabilirlik durumu gibi değişkenler tespit edildikten sonra yerleştirme sürecine başlanmış olur. Fakat, dar çene yapısına sahip kişilerde uygulamanın başlama süresi birkaç saat uzayabilir.
İmplant diş yapımı ne kadar sürer gibi sorulardan öte, implant yapılmış bölgeyi kullanmanızın ne kadar süreceğini bilmek hayatınızı kolaylaştırması açısından daha önemlidir. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra dişlerinizi sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için 3 ila 8 aylık bir zaman dilimine ihtiyacınız vardır.
İmplant Tedavi Sürecinde Hangi Aşamalardan Geçilir?
Ekstrem durumlara sahip olmayan her hastada implant tedavi süreci aşamaları aynı şekilde işler. Tedavinin ilk aşamasında diş hekiminizin doğru tespitleri yapabilmesi açısından diş röntgeni çekilir. Röntgen sonucunda hekiminiz, diş uzunluğuna, çene kemiği şekline, dişin yerleştirileceği bölgenin inceliğine ve uygunluğuna bakarak tedavi sürecinin hazırlıklarına başlar. Eğer çene kemiğiniz, implant tedavisi için uygun değilse, kemiğin tedaviye uygun şekle getirilebilmesi adına uzun bir süre beklenmesi gerekir. Bu süre 6 aya kadar çıkabildiği için implant diş yapımı ne kadar süreceğini net bir tarihle verebilmek olanaksızdır.
İkinci aşamaya geçildiğinde hastanın ağız, diş ve çene yapısına uygun olarak hazırlanan diş ve protezler, cerrahi operasyonla yerleştirilmeye başlanır. Cerrahi operasyonlarda genellikle lokal anestezi uygulansa da hastanın durumuna göre genel anestezi de uygulanabilir. Anesteziyle hasta uyuşturulduktan sonra sıra dişlerin yerleştirilmesine gelir. İmplant diş yapımı acıtır mı? sorusunun cevabı, anestezi uygulandığı için ‘hayır’dır.
İmplant tedavisinden sonra iyileşme süreci, hastanın durumu da dahil olmak üzere birçok etkene bağlı olarak 6 hafta ila 6 ay arasında sürer. Bu süreçte çene kemiğine yerleştirilen yapay dişin kök oluşturarak kemikle kaynaşması ve gerçek bir diş görevini üstlenmesi beklenir. Oldukça uzun olan ve sabır gerektiren bu süre zarfında doktor kontrollerine gidebilir, diş hekiminizin isteği doğrultusunda diş röntgeni çektirebilir, dişlerinizin durumunu yakından takip edebilirsiniz.